1 % a Tápió-vidék Természeti Értékeiért

 

 

Az alapítvány a Tápió-vidék természeti értékeinek megőrzésével, bemutatásával foglalkozik 1996 óta. Az elmúlt 20 évben számos eredményt értünk el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, a helyi önkormányzatokkal, civilekkel és pedagógusokkal összefogva, melynek rövid összefoglalóját alább olvashatják.

 

A Közalapítvány alapításától kezdve kiemelten kezeli a környezet- és természetvédelmi szemléletformálás feladatait, a térség természeti értékeinek mind szélesebb körű megismertetését. E cél elérése érdekében számos kiadványt jelentetett meg (videofilm, turisztikai térkép, fali naptárak, tanösvény füzetek, a Tápiómente turistakaluza c. könyv) Valamint tanösvényeket létesített több településen ill. közreműködött azok létrehozásában. Emellett több vándorkiállítást szervezett és számos előadást tartott a helyi iskolákban, művelődési házakban.

 

A bemutatás terén hatalmas lépést jelentett a farmosi Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont létrehozása 2006-ban, mely egy helyen mutatja be a Tápió-vidék természeti értékeit. A ház állandó kiállítása a térség élőhelyeit vetíti elénk a Gödöllői-domvidéktől a farmosi szikesekig egy óriási terepasztal mentén. Öt hatalmas akváriumban pedig a Tápió jellemző halai élőben is megtekinthetőek. A ház megnyitása óta jelentősen fellendült a térségbe látogató turisták száma és ismertebbé vált a Tápió-vidék.

 

A másik nagy lépés a Tápiószentmártonhoz tartozó göbölyjárási ifjúsági szállás megépítése volt, mely lehetővé teszi, hogy az ide látogató csoportok akár több napot is eltölthessenek a térségben. A szállás az alapítvány nyári táborainak és erdei iskolájának - a Hajta Partja Erdei Iskolának – ad otthont 2014 óta. A 30 fő elszállásolására alkalmas épület gazdag programlehetőségekkel és kedvezményes árakkal várja az iskolai és egyéb kiránduló csoportokat egész évben.

 

Az Oktatóközpontot és a szállást a Közalapítvány tartja fenn Pest Megye Önkormányzatának valamint helyi önkormányzatok támogatásával. De nagy segítséget jelent minden egyes egyéb felajánlás vagy akár az adó 1 %-a is.

 

Ezért kérjük, támogassa a Tápióvidék Természeti Értékeiért Közalapítványt adója 1%-val!

 

Adószámunk: 18674808-1-13

 

Köszönjük!