Beszámoló a térségi natúrpark fórumokról

 

Beszámoló a térségi natúrpark fórumokról

A Tápió Közalapítvány november folyamán 3 helyszínen (Sülysáp, Nagykáta, Tápiószele) szervezett tájékoztató fórumokat a civil szervezetek, helyi termelők, kézművesek és vendéglátó vállalkozások képviselői számára Tápió-vidéki Natúrpark kezdeményezés bemutatása céljából. A találkozókon lehetőség volt a személyes hozzászólások, észrevételek és kritikák megfogalmazására is, melyekből alább összefoglaltuk a legfontosabbakat.

A három fórumon összesen 101 fő vett részt a térségből. A legtöbben a civil szervezetek részéről érkeztek (29 fő), második helyen a helyi termelők képviseltették magukat (21 fő). Kézművesek részéről 13 fő, 9 fő szállásadó, 12 egyéb szolgáltató, vállalkozó és 17 egyéb érdeklődő (pedagógus, művelődésszervező, magányszemély) vett részt a találkozók valamelyikén.

A civil fórumok megerősítettek minket abban, hogy igen nagy igény van az együttműködésre és az egymást segítő kapcsolatokra a térségben. Nagyon sok lelkes, nyitott és tenni akaró emberrel találkoztunk, akik hisznek a térség közös fejlesztésében. De az is elhangzott, hogy ez a kezdeményezés már a 2000-es évek elején elindult, igaz akkor még "ökotérség" néven, csak sajnos a térségi vezetés változása megakasztotta azt.

Felmerült a Tápió menti identitás hiánya, hogy a mai lakosság nagy részének ez már nem jelent semmit, nincs az az öntudat, mint a jól lehatárolható és koherens térségek esetében. (Igaz, ehhez földrajzi helyzetünk is nagy mértékben hozzájárul). De mégis sok olyan értékkel rendelkezünk, ami a Tápió-vidék közös öröksége, és amire büszkék lehetünk. Csak sok esetben mi sem tudunk róla, pláne a gyermekeink, és ez a mi felelősségünk is.

A résztvevők további problémaként említették a pályázati lehetőségek ismeretének hiányát, a jobb tájékoztatás szükségességét, illetve, hogy jó lenne összehangolni a szomszédos települések programjait, hogy ne egymás rendezvényeire szervezzünk rá.

A natúrparkban rejlő lehetőségek talán segítenek orvosolni a fenti problémákat, és hozzájárulhatnak a térség felemeléséhez és fenntartható fejlesztéséhez. A hosszú távú gondolkodásban és tervezésben pedig épp a civilek lehetnek azok, akik garanciát nyújthatnak a folytonosságban a választási ciklusokkal szemben.

A fórumokon részt vevők részére kiküldtünk egy kérdőívet, mely az alapvető információk megadása mellett azt a célt szolgálja, hogy feltérképezzük, melyik szervezet milyen fejlesztésben gondolkodik a következő években, amit be tudunk csatornázni a leendő natúrpark fejlesztési koncepciójába.

Illetve kérjük, hogy bárkinek egyéb észrevétele, megvalósításra váró ötlete van a natúrparkkal kapcsolatban, keressen minket az info@hajtapartja.hu címen, vagy telefonon.

Aki lemaradt a fórumokról, annak figyelmébe ajánljuk a sülysápi találkozón készült riportfilmet, mely rövid tájékoztatást ad a fórumokról. A felvételért köszönet a Szórómédiának!

A Natúrpark rész a 22. perctől kezdődik, de érdemes a korábbi eseményeket is megtekinteni.

A fórumokon elhangzott előadás diáit innen töltheti le. Amennyiben civil szervezetként, termelőként vagy vállalkozóként szeretne csatlakozni a natúrpark projekthez, kérjük kitöltve küldje vissza ezt az űrlapot az info@hajtapartja.hu e-mail címre