Beszámoló a natúrpark konferenciáról

 

November 25-én Natúrpark konferenciát rendeztünk Nagykátán, melyre a hazai natúrparkok képviselőit és a térségünkben tervezett Tápió Natúrpark jövőbeni szereplőit hívtuk meg Mendétől egészen Tápiógyörgyéig.

A konferencia célja a natúrpark, mint vidékfejlesztési modell, és a hazai jó gyakorlatok, tapasztalatok bemutatása volt a helyi polgármestereknek, képviselőknek, turisztikai szolgáltatóknak, termelőknek és civileknek.

A konferencia résztvevőket Wenhardt Lászlóné, a Tápió Közalapítvány elnöke köszöntötte, majd Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, országgyűlési képviselőnk, mint a rendezvény fővédnöke tartotta meg nyitó beszédét az egész térségünket érintő nagy projekt, a Tápió Natúrpark létrehozásáról.

A rendezvény kiegészült az Európai Hulladékcsökkentési Hét tapasztalataival is, melyről dr. Hangodi Éva főosztályvezető tartott részletes előadást a Földművelésügyi Minisztérium részéről. A gyakorlati megvalósítás jegyében a könyvtár egy másik termében a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskola diákjai készítettek különböző ajándéktárgyakat újrahasznosított anyagokból.

Az elhangzott előadások anyaga letölthető a Magyar Natúrpark Szövetség honlapjáról (www.naturparkok.hu) illetve a cikk végi linkekről Az ebédszünet után Antalicz Csaba mutatta be a Tápió Natúrpark terveit, majd kisebb műhelyekben folytattuk a beszélgetést a résztvevőkkel. Az igényeket látva elhatároztuk, hogy a tavaszi félévben tovább folytatjuk a műhely beszélgetéseket. Minden hónapban egy este "Natúrparki estét" szervezünk ahová egy-egy szakmai előadót hívunk különböző témákban. (Részleteket lásd később)

A konferencia szellemiségében az egész napi vendéglátást helyi termelők alapanyagaiból biztosítottuk. Köszönetet mondunk a Tápiósági Pékségnek a finom süteményekért, a tápiószőlősi Napkirályfi Kft-nek a finom almalevekért, a mendei Kalapos Gyógynövényszörp Manufaktúrának a varázslatos házi szörpökért, a Czakó-Hús Kft-nek a disznótoros hurka-kolbászért, és a nagykátai Szent István Király Vendéglőnek a finom szendvicsekért! A natúrparki vendégeknek és előadóknak Batáné Dósa Angelika felajánlásaként kézműves szappanokat (Angel Herbs) adtuk ajándékba.

 

A konferencia megrendezését a Földművelésügyi Minisztérium és a Pátria Takarékszövetkezet támogatta.

A konferencián Szőke Attila által készített fotókat megtekinthetik az alábbi címen: https://photos.google.com/…/AF1QipM3O4Ix0251mnll0aAI4LvxP29…
Aki esetleg készített még fényképeket a rendezvényről, kérjük küldje el az info@hajtapartja.hu e-mail címre!

Reméljük, a konferencián elhangzottak mindnyájunk számára építőek voltak és elősegítik a Tápió Natúrpark mielőbbi megvalósulását!

Amennyiben részt vett a konferencián, kérjük, mondja el véleményét az on-line kérdőívre kattintva!

 

Az előadások letölthetőek az előadás címére kattintva:

Dr. Kiss Gábor: A natúrparkok, mint a táji együttműködésen alapuló térségfejlesztés modellterületei

Dr. Hangodi Éva: Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és tapasztalatai

Ispánné Péter Éva: Turizmus és hagyományőrzés a Cserhát Natúrparkban

Székely Rita: Környezeti nevelés a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban

Antalicz Csaba: A Tápió Natúrpark kialakításának fejleményei, terveink bemutatása