Kiállítás

A farmosi Természetvédelmi Oktatóközpontot 2006-ban hozta létre a Tápió Közalapítvány, hogy a térség természeti értékeit, élőhelyeit, jellegzetes élőlényeit egy helyen mutassa be az érdeklődőknek. Az egykori kúriából felújított ház kiválóan alkalmas iskolai természetismereti kirándulások, környezeti nevelési foglalkozások és szabadidős programok megszervezésére. Ezt segítik a ház kiállításai valamint a környék tanösvényei és bemutatóhelyei.

 
A ház nagytermében lévő állandó kiállítás a Tápió-vidék élőhelyeit mutatja be a Gödöllői-domvidéktől a farmosi szikesekig egy óriási terepasztal mentén berendezett dioráma sorozatban. Öt hatalmas akváriumban az egyes élőhelyekre jellemző vízi állatok és a hazánkba behurcolt jövevény halfajok élőben is megtekinthetőek. Valamint bepillanthatunk a föld alatti világba is az ürgék és a borzok üregein keresztül.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy másik szobában egy nem mindennapi kiállítás keretében a látogatók megismerkedhetnek a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel, és a térségben készülő szennyvízcsatorna hálózattal is. Valamint nyomon követhetjük a szennyvíz útját a fürdőszobától az emésztőig ill. a szennyvíztisztítóig.
A kis kiállító terem terráriumaiban a Tápió-vidék hüllői, kétéltűi élőben láthatóak, valamint lehetőség van diaképes előadások, környezeti nevelési foglalkozások tartására, a terepi kirándulások során begyűjtött anyagok vizsgálatára, és egyéb csoportos foglalkozások (játék, kézműveskedés, stb) megrendezésére is. A kiállítás mellett a környék bővelkedik természeti látnivalókban, tanösvényekben, védett területekben, ahová terepi foglalkozások, kirándulások és hosszabb túrák is szervezhetők akár gyalogosan, akár lovaskocsival.