Nyílt nap az Oktatóközpontban és gyalogtúra

Túra
A Farmosi Falunap keretében szeptember 19-én, szombaton  egész nap látogatható lesz a farmosi Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont reggel kilenc órától este 18 
óráig. Másnap, vasárnap délelőtt pedig egy ingyenes gyalogtúrára invitáljuk vendégeinket a farmosi szikeseken át a Nagy-nádas mocsaraiba. A túra 9 órakor indul a Művelődési Ház elől, és kb. dél körül érünk vissza.

Hozzászólások

2015. december 19-én szombaton madárgyűrűző bemutatót tart Kókán az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportja, a Civil Ház kertjében kihelyezett madáretetőknél.

A gyűrűzéssel párhuzamosan rövid előadások és kisfilmek tekinthetők meg a következő témákban:

1.     A madárgyűrűzés története, madárgyűrűzés jelentősége. Előadó: Mikus Máté.

2.     Madáretetés, madárvédelmi teendők télen. Előadó: Kertész László.

3.     2016-os év madara: a haris. Előadó: Szabó Tünde.

Gyűrűzés vezető: Benei Béla és Jaksa Bianka.

Időpont: 2015. december 19 szombat, 9:00-12:00 óráig.

Helyszín: Kóka, Civil Ház. Kossuth Lajos u. 57.

Ajánlott: időjárásnak megfelelő öltözet, távcső, fényképezőgép, madárhatározó, meleg tea.

Tűzzománc kitűzők nagy választékban kaphatók, 500Ft adományért cserébe.

A részvételi szándékot kérjük jelezni! (E-mailben)

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

További információ: Kertész László, laszlokertesz1@t-online.hu, telefon: 30 352 2038

A Tápió Közalapítvány és a Szent István Egyetem együttműködésének köszönhetően a tavaszi félév során az egyetem végzős tájépítész szakos hallagtói térségükben végeztek kutatásokat különböző témákban (tájtőrténet, területhasználat, természeti és kulturális örökség, turisztikai célpontok, stb), melyekből egy tanulmányt állítottak össze az év végére. A diákok a szakirodalmi kutatások mellett többször is terepbejárásokat végeztek a településeken, és számos interjút készítettek helyi vezetőkkel, termelőkkel, vállalkozások és civilek képviselőivel.  A tanulmány néhol ugyan pontatlan, vagy hiányos, mégis számos olyan területre világít rá, amivel eddig nem foglalkoztunk. és új információkkal, megközelítésekkel egészíti ki a térségünkről eddig megjelent szakirodalmat. Emellett a hallagtók több javaslatot fogalmaztak meg a térség és a települések jövőbeni fejlesztésével kapcsolatban, melyek az egyes települések  és a natúrpark fejlesztéséhez is hasznos ötleteket tartalmaznak.

Az elkészült tanulmány letölthető innen.

Kérjük, ha hibát talál a dokumentumban, vagy bármilyen észrevétele van, jelezze nekünk az info@hajtapartja.hu címen.

Ezúton is köszönetet mondunk a települések vezetőinek, a hivatalok alkalmazottainak és mindazoknak, akik bármilyen módon segítették a hallgatókat és tanáraikat munkájukban.

Antalicz Csaba és Kun Szilárd

Tápió Közalapítvány